Cloudflare, Etsy, Reddit, Yelp ve Salesforce.com gibi birçok tanınmış sitenin de güvendiği, web sitenizin performansını ve hızını artırmaya yardımcı olan bir hizmettir. Özellikleri arasında CDN, ücretsiz DNS ve DDoS saldırı koruması bulunur.
Web sitenizin statik sayfalarını sunucusuna indirerek ziyaretçilerinize daha hızlı gösterilmelerini sağlar. Cloudflare’ın CDN’si bunu dünya genelindeki 152 veri merkezini kullanarak yapar. Bu nedenle, kullanıcılar web sitenize bir istek gönderdiğinde, Cloudflare, içeriği coğrafi konumlarına en yakın sunucuyu kullanarak sunar. Bu sayede, web sitenizin yükleme süresi önemli ölçüde azalır. Bu, web sitenizin yükleme süresinin daha hızlı olacağı anlamına gelir. Arama motorunun algoritması, site sıralamanızı belirlemede yükleme hızını bir faktör olarak gördüğünden, bu, Google’ın arama motoru sonuç sayfasının en üstüne ulaşmak için önemli bir adımdır.
Sağladıkları DNS hizmeti, küresel bir veri merkezleri ağı ve kullanımı kolay bir yönetim arayüzü ile birinci sınıftır. DNS hizmetinizi Cloudflare’a geçirmek, alan adı kayıt sitenizde bazı yapılandırma değişiklikleri gerektirir, ancak alan adınızı aktarmanızı gerektirmez.
Cloudflare Nasıl Çalışır?
Cloudflare’in nasıl çalıştığını anlamak için geçmişte web sitelerinin sıkça yaptığı hatalara bakmak gerekir.
Cloudflare’ı kullanmayan bir web sitesini ziyaret ederken, web sitesi ziyaretçisi bir sunucudan içerik ister. Ancak, sunucuda aynı anda çok fazla ziyaretçi olduğunda, yavaş veya çalışmayan bir web sitesinin sonuçlarıyla sunucunun aşırı yüklenmesine sebep olabilir. Bir web sitesinin sahibi olarak bu en son görmek isteyeceğiniz şeydir. Tüm bunların yaşanmaması için Cloudflare bunun için bir çözüm üretti.
Cloudflare, web sitesi ve web sunucusu arasına, dünya çapında muazzam bir ağ şeklinde kendi sunucusunu yerleştirdi. Web sitesi ziyaretçileri artık doğrudan sunucuyla değil, web sitesi içeriğini zaten depolayan ve bunu ziyaretçinin konumuna bağlı olarak bir sunucu aracılığıyla yükleyen Cloudflare ağıyla iletişim kurar.
Örneğin, Türkiye’de barındırılan bir web siteniz var ve ABD’den biri web sitenize bağlanmaya çalışıyor (istek büyük bir mesafeyi kapsamalıdır -web sitesi ve web sunucusu arasında). Cloudflare, dünya çapında devasa bir sunucu ağı sunarak bu durumu çözer. ABD’deki kullanıcı artık Türkiye’deki sunucusuyla bağlantı kurmak zorunda değildir. Bunun yerine Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yakın Cloudflare sunucusuyla bağlantı kurar.
Bunu yaparak Cloudflare sunucuları rahatlatır ve ziyaretçilerin istedikleri web sayfasını daha hızlı görmelerini sağlar.
Cloudflare DNS Nedir?
Domain Name System (DNS), web için telefon rehberi gibidir. Favori URL’nizi (gideceğiniz haber kaynağınız veya favori blogunuz) bilgisayarların anlayabileceği bir dile çevirerek çalışır. Bu dil, 105.136.183.204 gibi IP adreslerini bildiğiniz yaygın alan adlarına çevirir. DNS olmasaydı, ziyaret ettiğiniz her site için bu IP adreslerini ezberlemeniz gerekirdi.
Peki Cloudflare’ın DNS’e ne gibi bir faydası var diyebilirsiniz.
Cloudflare, kendi deyimiyle en hızlı yanıt süresini (response time), rakipsiz yedekliliği, entegre bir DDoS engelleyicisi ve DNSSEC gibi gelişmiş güvenlik önlemlerini sağlayan DNS hizmeti sunar.
200’den fazla sunucu ile dünya çapında dağıtılmış Cloudflare ağı nedeniyle, %100 çalışma süresine sahiptir.
DNS’nizi Cloudflare altına alarak ve SSL sertifikalarından yararlanarak, otomatik olarak WAF’larını (Web Application Firewall – Web Uygulaması Güvenlik Duvarı) alırsınız.
Cloudflare, bu pazardaki en büyük isim olduğu için, tabii ki dünya çapındaki en çok IP adresini de o tarar. Bu nedenle kötü niyetli görünen IP adreslerini bilir ve daha sonra bunları hemen bloke edebilir.
DDoS saldırılarından kaçamazsınız, ancak IP adreslerini/aralıklarını ve hatta tüm bölgeleri engelleyerek bunlar zararsız hale getirilebilirsiniz.
Cloudflare DNS Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
- www.cloudflare.com adresini ziyaret edin ve henüz bir hesabınız yoksa yeni bir hesap oluşturun (bir e-posta adresi ekleyin, bir kullanıcı adı ve şifre seçin ve hizmet şartlarını kabul edin).
- Sisteme giriş işleminin ardından, karşınıza gelecek ekranda web sitenizin alan adını girin ve “Add Website – Web Sitesi Ekle” ye tıklayın. Bu alanı zaten e-posta veya diğer hizmetler için kullanıyorsanız, Cloudflare mevcut alan yapılandırmanızı içe aktararak başlar, böylece mevcut hizmetler Cloudflare ile çalışmaya devam eder. Bu işlem tamamlandığında, bir sonraki adımda kayıtlarınızı doğrulamalı ve yapılandırmanız gerekir.
- Bir sonraki adımda bir plan seçmeniz gerekecek. Cloudflare’in hem ücretsiz hem de premium sürümleri var. Kişisel içerik için küçük bir web siteniz varsa, ücretsiz sürüm iyi bir başlangıç noktası olabilir. Ancak gelecekte daha fazla içerik sunmayı planlıyorsanız, premium sürüme geçmek en iyi seçeneğinizdir.
- Cloudflare, mevcut kayıtlarınızı içe aktarmayı tamamladıktan sonra, e-posta ayarlarınızı (MX kayıtları ile gösterilir) ve diğer hizmetlerin eksiksiz olduğunu doğrulamak için bunların tümünü gözden geçirin. Daha sonra “Continue – Devam” butonuna tıklayın.
- Bu ekranda, web sitenizin güvenlik ve DNS yönetimini Cloudflare’a almanız için alan adınıza özel üretilen NameServer yani NS kayıtları size iletilir. İşaretli olan NS kayıtlarını alan adınızın bulunduğu kayıt şirketindeki domain’inize tanımlamanız gerekir.
- Tanımlama işlemini yaptıktan sonra, en aşağıda bulunan “Done, Check nameservers” butonuna tıklayın. NS güncelleme işlemini alan adı kayıt şirketinizde bulunan hesabınıza giriş yapıp, alan adı menüsünden “DNS değiştir” seçeneği ile gerçekleştirebilirsiniz (muhtemelen bütün alan adı kayıt şirketlerinde benzer şekildedir). Nameserver (isim sunucuları) adreslerini değiştirme hakkındaki adımları öğrenmek için bilgi bankamızdaki içeriği okuyabilirsiniz.
- Tüm tanımlamalar yapıldıktan sonra Cloudflare’daki sayfayı yenilediğinizde, “Great news! Cloudflare is now protecting your site” bildirimini gördükten sonra işleminiz bitmiş demektir.
Cloudflare İle Yeni DNS Kaydı Oluşturma
Şimdi de aşağıda, genel DNS kayıtlarının ve özellikle A, AAAA, CNAME, MX ve TXT kayıtlarının nasıl ekleneceğini inceleyeceğiz.
- Cloudflare kontrol panelinizin DNS app 633 – DNS uygulaması 633′e gidin.
- Oturum açma bilgilerinizi girin ve “Log In – Oturum Aç” ı tıklayın
- İstediğiniz doman’i tıklayın.
- “Add record” yazan butona tıklayın.
Lütfen aşağıdaki kayıtların içeriğinin yalnızca örnek amaçlı olduğunu ve web barındırıcınız tarafından sağlanan içerikle geçerli kayıtlarla değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.
Eklemek için yardıma ihtiyacınız olan kaydı seçin:
- A Record
- AAAA Record
- CNAME Record
- MX Record
- TXT Record
Yukarıdaki listede yer almayan diğer kayıtlar, panonuzdaki DNS uygulaması aracılığıyla benzer şekilde eklenebilir.
Siz Cloudflare kullanıyor musunuz? Sizce Cloudflare gerçekten popülerliğini hak ediyor mu? Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
Bu makale sizin için faydalı oldu mu?
Harika!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Üzgünüz! Size yardımcı olamadık
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz
Geri bildirim gönderildi
Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız